PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Otohaber Onno usta nın Peugeot 3008 cevabı



sarman
18-11-2011, 23:23
Peugeot 3008'in debriyaj balatasının yanması normal mi?

Şubat 2011'de Peugeot 3008 aracım hakkında sizden yar¬dım talep etmiştim. Bu süreç içerisinde Peugeot merkezinin, "elimizden gelen bir şey yok" yanıtıyla sona ermişti. Ancak aracım şu an yine serviste ve 41500 km'de debriyaj baskı bala¬ta sıyırmış, volanı da yakmış. Konya'da ikamet ediyorum, yaptığım yolun yüzde 80'ini şehirlerarası mesafede kullanı¬yorum. 10 gündür İstanbul'da dur kalk şeklinde kullanırken Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nın yokuşunda araç, kalkarken tit¬remeye başladı. Herhangi bir arıza sinyali vermediği halde yol kenarına çekip, yol danışmayı aradım. Aracı çekici ile çekerek servise bıraktık, iki gündür ser¬viste. Dün şanzımanı indirildi, bu sabah da volan arızasını bildirdiler. Bu işlemin maliyeti yaklaşık 2.000 TL civarında. Bu arada Konya'ya dönünce garantiden arka koltuğun ikili tarafının iskeleti değiştirilecek.
Sol aynamı değiştirmeden bir çare bulmalarını rica etmiş¬tim, yağ sürerek sorunu çöz¬düler. 41.500 km de otomatik şanzımanlı bir aracın debriyaj balatasının sıyırması normal mi? 13 yaşından bu yana araç kullanıyorum. 2007'den beri ise otomatik şanzımanlı araç kul¬lanıyorum ve kullanıcı hatası şansı doğru mu? Aracın garan¬tisi süresi devam ediyor ve ser¬vis bu durumun garanti kapsa¬mı içinde olmadığını bildirdi. Anladığım kadarı ile volan, bir motor parçası ve en azından bu parçanın garanti kapsamı için¬de kalması gerekmez mi? Bu sabah Peugeot müşteri ilişki¬lerine durumu bildirdim ancak iki iş günü içinde geri dönüş yapıldığı bildirildi. Bu konu ile ilgili olarak bana ek bir öneriniz var mı?
Mehmet Ergin/E-posta

Sayın Mehmet Ergin, 2010 model Peugeot 3008'de bu güne kadar yaşan¬mış olan koltuk, cam silecek veya yan ayna gibi sorunlar tüm seri üretim araçlarda sıkça rastlanabilen sorunlarındandır. Garanti müessesi ve yetkili servisler bu sorunları garan¬ti kapsamında belli sürelerde yapılan periyodik bakımlar ya da daha önceleri gidermekle yükümlüdürler. Tüm dünyada bu düzeyde yapılan çalışma¬lardan bir kısmı ise garanti kapsamında değerlendiril¬mezler. Bunlardan debriyaj, fren balatası gibi kullanıcının, kullanım özelliklerine bağlı değişkenlikler gösterenler ise kabul görmezler. Arada aynı sorunun belli bir kısa süreç¬te birkaç kere tekrar etme¬sinde ise garanti ve iyi niyet garantisinden hizmet alırlar. Aracınızda bulunan otomatik şanzıman düzeneğinde tek bir debriyaj balatası görev ya¬par. Kısacası ağılıklı otomatik debriyaj prensipleri ile çalış¬maktadır. Bu düzenekte olan aktarma organlarının debriyaj düzenekleri ağır trafik şartlarındaki dur kalk konumların¬da, hele yokuş yukarı çıkarken çok çabuk ısınırlar ve bu öngö¬rülen maksimum ısı sınırlarını aştığında kaydırma ve aşın¬dırmaya başlarlar. Sonuç ola¬rak da başınıza gelen volanın kavrulup yanması, balatanın parçalanması gibi soranlar baş gösterir. Bu ve benzeri aktarma organlarının otomatik debriyaj özelliğinde olan düzenekle¬ri yoğun ve zorlamak trafik şartlarında ısınmayı engelle¬me amaçlı her duruşta vitesi boşa almayı gerektirir. Bu boşa alma sonucunda ise debriyaj, faaliyeti duracağından ısınma da normal sınırlar içinde ola¬caktır. Bu konuyla ilgili bilgi¬lendirme amaçlı daha önceki sayılarda da defalarca tavsiye¬lerde bulunmuştum. Sonuca gelirsek bu yoğun trafik şart¬larında zorlanma ile oluşan bir sonuçtur ve garanti kapsamına girmemektedir. Ancak aracı size satanların gerekli bilgileri aktarmaması konusunda hak¬lısınız. Fakat bunun, sonucu değiştirmeyeceğini düşünü¬yorum. Konuyu Peugeot Satış sonrası görevlileri ile de pay-laşmam gerekirdi ancak sonuç benim size verdiğim bilgiler doğrultusunda olacağından te¬şebbüs etmedim.

Onno Usta/Otohaber 31 Ekim- 6 Kasım sayısı

ahmetsinav
03-09-2012, 10:43
bilgilendirme için teşekkürler :) geçen ay benimde titreme olmaya başladı. hala devam ediyorum ama sanırım en kısa zamanda götürmem gerekiyor :( 2000 lira da bizimkine sıkışmamıştır inş. :)

Yasin CCK
03-09-2012, 11:08
bilgilendirme için teşekkürler :) geçen ay benimde titreme olmaya başladı. hala devam ediyorum ama sanırım en kısa zamanda götürmem gerekiyor :( 2000 lira da bizimkine sıkışmamıştır inş. :)

Aramıza hoşgeldiniz. Tanışma bölümünde kendinizi tanıtırsanız seviniriz.

Titreme olayına gelince korkulacak birşey yok, bu konuyla ilgili çok fazla yazı var forumumuzda. Garanti kapsamındaysa serviste çözülebiliyor sorun ;)

reisG
03-09-2012, 12:38
Aramıza hoşgeldiniz. Sizin de yazdığınız gibi bir probleminiz ile iligli forumda araştrıma yaparken bulguğunuz topic üzerinde yorum yazmış ve aramıza katılmışsınız. Yasin in de belirttiği gibi Peugeot ta kullanılan auto 6R isimli otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlarda en önemli görev yoğun şehir tariğinde yada uzun yolda insanların vites ile boğuşmasını önlemektir. Bunun tork konvertörlü klasik (gerçek) veya yeni jenerasyon çift debriyajlı auto vites kurularından farkı tork konvertörü kullanmadan bildiğimiz debriyaj pedalının görünürde olmaması fakat dijital-mekanikl olarak vites kutusu tarafından değişiminin sağlanmasıdır. Bu tip vites kutusuna sahip araçları alanlar yokuşlarda ve düz yolda sürekli bekleme durumlarında vitesi boşa veya parka alırlarsa sistemin baskı balataya sürekli baskı yapmasının önüne gçerler ve uzun ömürlü bir vites kutusuna sahip olurlar. Satış elemanları ise mutlaka bu sistemin bu özelliğini satarken anlatmalıdırlar.

Fenomen
04-09-2012, 01:32
Peki manuel viteste ve yoğun trafikte de her hareket sornası vitesi boşa almak mı gerekir ?

reisG
04-09-2012, 11:44
yoğun ve uzun beklemelerde vitesi boşa almak şanzımanın uzun ömrü açısından gerekli. manuel kullanımda zaten trafikte beklemelerde boşa atılması gerekir aksi tatirde hem freni hem de balatayı harcarız.